آموزش قدم به قدم ساخت ماکت با پرینتر سه بعدی از زبان متخصصان این حوزه!
امروزه فناوری ساخت ماکت با پرینتر سه بعدی گسترش بسیاری پیدا کرده است. این فناوری در صنایع گوناگونی همچون تولیدی، پزشکی و آموزش ساخت فایل ماکت مورد استفاده قرار میگیرد. برای ساخت انواع مدلهای فیزیکی و حجیم این پرینترها بسیار کاربردی هستند و میتوانند مزایای گوناگونی داشته باشند. این چاپگرها با استفاده از حرارت و لیزر مواد خام همچون فلزات، سرامیک، شیشه و… را به لایههای نازک تبدیل میکنند.
پرینترهای مختلفی برای ساخت ماکت وجود دارند که هرکدام دقت و ویژگیهای متعددی را به خود اختصاص دادهاند. در ادامه به صورت کاملتر مراحل ساخت ماکت و مزایای استفاده از بهترین پرینتر سه بعدی را خواهیم گفت؛ بنابراین همراه ما باشید.
مراحل ساخت ماکت با پرینتر سه بعدی
مرحله | توضیحات | مواد مصرفی |
---|---|---|
آمادهسازی دستگاه | قرار دادن پرینتر در جای مناسب، تهیه فیلامنت، قرار دادن فیلامنت در مخزن مخصوص و افزایش دما | فیلامنت (PLA، ABS، TPU و …) |
آمادهسازی میز کار | تمیز کردن میز کار و چسباندن سطح آن با حلال فیلامنت برای جلوگیری از چسبندگی قطعه به میز | حلال فیلامنت |
آمادهسازی فایل | طراحی مدل سه بعدی در نرمافزارهای مخصوص و تبدیل آن به فرمت قابل خواندن برای پرینتر | نرمافزارهای طراحی سه بعدی (مثل Cura، PrusaSlicer) |
شروع پرینت | قرار دادن کارت حافظه حاوی فایل طراحی در پرینتر، انتخاب فایل و شروع فرآیند پرینت | کارت حافظه |
دلایل مختلفی برای تولید ماکت وجود دارند؛ اما در کل هدف هر چیزی که باشد باید یک سری مراحل را برای رسیدن به آن پشت سر بگذارید. بسته به نوع پروژه از انواع مواد پرینتر سه بعدی میتوان برای ساخت قطعات ماکت بهره برد. پرینترهای سهبُعدی این امکان را در اختیار شما قرار میدهند تا پیچیدهترین قطعات را در سریعترین زمان ممکن تولید کنید. بدین منظور یک سری مراحل به چشم میخورند که به ترتیب باید طی شوند؛ از جمله:
-
مواد مصرفی را در جای خود قرار دهید
اولین مرحله بعد از جای دادن پرینتر در جای مناسب، تهیه مواد مصرفی پرینتر سه بعدی است. مواد مصرفی یا فیلامنتها با توجه به سازه شما میتوانند متفاوت باشند. مواد را در مخزن مخصوص قرار دهید و بعد از آن دما را زیاد کنید. برای افزایش دما باید به صفحه تنظیمات دستگاه بروید و روی دکمه افزایش دمای فلامینت کلیک کنید.ل ازم به ذکر است در بخش تنظیمات باید گزینه Temperature و Nozzle را انتخاب کنید.
اگر میخواهید بدانید که فیلامنت چیست؟ این مقاله را مطالعه کنید.
-
میز کار را آماده کنید
برای ساخت ماکت با پرینتر سه بعدی باید میز کار را آماده کنید. جنس مواد و میز کار با یکدیگر متفاوت هستند و برای اینکه دو گزینه به یکدیگر بچسبند نیاز است نسبت به چسبکاری سطح اقدام کنید تا حین پرینت مشکلی به وجود نیاید. انتخابهای متفاوتی به عنوان چسب وجود دارند؛ اما مناسبترین گزینه حلال فلامینت است. بعد از اینکه میز کار آماده شد، دستگاه تقریباً آماده پرینت میشود.
-
آماده کردن فایل فراموش نشود
حالا نوبت به آماده کردن فایل میرسد. برای این کار به نرمافزارهای مخصوص نیاز است. نرمافزارهایی که برای ساخت ماکت مورد استفاده قرار میگیرند، معمولاً منبعباز هستند و دانلود آنها با جستجو در گوگل امکانپذیر است. با نرمافزارها طرح سهبُعدی شما به زبان پرینتر تبدیل میشود. این کار به صورت کاملاً اتوماتیک انجام میگیرد.
-
دستگاه را استارت بزنید
در این مرحله از ساخت ماکت با پرینتر سه بعدی نوبت استارت دستگاه است. برای این کار باید Sd Card را داخل دستگاه قرار دهید و فلامینت را برای پرینت آماده کنید. سپس دکمهای که روی دستگاه وجود دارد را فشار دهید و بعد از آن گزینه Print from SD card را انتخاب کنید. از بین گزینههایی که به نمایش در آمدهاند، فایل دلخواه را انتخاب کنید. با این کار دستگاه از قطعات شما پرینت میگیرد و به نتیجه دلخواه خود میرسید.
مزایای ساخت ماکت با پرینتر سه بعدی
همانطور که گفتیم یکی از روش های درآمدزایی با پرینترهای سه بعدی ساخت ماکت می باشد. به طور کلی ساخت ماکت با کمک پرینترهای سهبُعدی همراه با مزایا و امتیازات متنوعی است. در واقع این مزایا باعث شدهاند صنایع گوناگونی از این دستگاهها و فناوری بهره ببرند. در لیست زیر میتوانید برخی از این مزایا را مشاهده کنید:
- به فرایند ساخت ماکت سرعت میبخشد.
- میتوان طرحهای سهبُعدی CAD را به ماکتهای فیزیکی که جزئیات بالایی دارند، تبدیل کرد.
- قطعات پیچیدهای که ساخت آنها با دست غیرممکن است، با پرینترهای سهبُعدی امکانپذیر خواهد بود.
- استفاده از این پرینترها منجر به کاهش هزینههای تولید میشود که این موضوع بسیار حائز اهمیت است.
به نقل از سایت www.bcn3d.com یکی از مزیت های ساخت ماکت با پرینتر سه بعدی مورد زیر است:
Traditionally, models were created by painstakingly cutting and pasting cardboard or foam designs over days and weeks. Additive manufacturing shortens the time to typically just a few hours. Even larger models can be printed overnight in the office, allowing more time to be focused on planning and making edits. Because so much time is saved on modeling, it also opens the door to creating more variations and comparing different designs and ideas.
به طور سنتی، مدلها با صرف زمان زیاد و با بریدن و چسباندن طرحهای مقوا یا فوم طی روزها و هفتهها ساخته میشدند. تولید افزایشی زمان ساخت مدلها را به طور معمول به چند ساعت کاهش میدهد. حتی مدلهای بزرگتر هم میتوانند شبها در دفتر چاپ شوند، که این امکان را میدهد تا زمان بیشتری صرف برنامهریزی و ویرایش شود. چون در ساخت مدلها زمان زیادی صرفهجویی میشود، این موضوع درهای جدیدی را برای ایجاد و مقایسه انواع مختلف طراحیها و ایدهها باز میکند.
انواع پرینترهای سه بعدی برای ساخت ماکت
یک کاربرد پرینتر سه بعدی در معماری ساخت ماکت های سه بعدی است. برای ساخت ماکت و قطعات فیزیکی، پرینترهای سهبُعدی گوناگونی وجود دارند که میتوان از آنها بهره برد. هرکدام از این دستگاهها تکنولوژی منحصربهفرد خود را دارند و میتوانند ویژگیهای متعددی از خود به نمایش بگذارند. برخی از این انواع پرینتر سه بعدی شامل گزینههای زیر هستند:
-
پرینتر سهبُعدی FDM
برای ساخت ماکت با پرینتر های سه بعدی محبوبترین فناوری که میتوان از آن بهره برد، FDM است. معمولاً از این دستگاهها برای تولید نمونههای اولیه عملیاتی در بخشهای صنعتی، معماری، تولید لوله و بست کمک گرفته میشود. قطعاتی که با کمک این پرینترها چاپ میشوند در ترموپلاستیک مورد استفاده قرار میگیرند. به دلیل همین کارایی فوقالعاده اکثر مهندسان ترجیح میدهند از پرینتر سه بعدی FDM بهره ببرند. از مزایای پرینترهای سه بعدی FDM میتوانیم به ویژگیهای مکانیکی و حرارتی ایدهآل اشاره کنیم.
-
پرینتر سهبُعدی SLA
با وجود قدیمی بودن پرینترهای سه بعدی SLA، همچنان میتوانید شاهد استفاده از آنها در صنایع گوناگون باشید. این پرینترها سطحی صافی دارند و پردازش آنها توسط اشعه فرابنفش تکمیل میشود. پرینترهای SLA در اندازههای مختلف موجود هستند. هر چقدر ابعاد پرینترها افزایش پیدا کند، به همان اندازه نیز میتوان قطعات بزرگتر را چاپ کرد. معمولاً در صنایع پزشکی و خودروسازی میتوان از این پرینترها کمک گرفت.
-
پرینتر سهبُعدی DLP
DLP فناوری دیگری است که برای ساخت ماکت با پرینتر سه بعدی مورد استفاده قرار میگیرد. این روش مشابه استریولیتوگرافی (SLA) بوده و کارکرد آنها بر اساس فوتو پلیمرها است. فلامینت مورد استفاده در پرینتر سه بعدی DLP رزین پلاستیکی مایع است. این پرینترها سرعت چاپ بسیار بالایی دارند و در چند ثانیه میتوان یک قطعه تولید کرد. این پرینترها تحولی عظیم در صنایع مختلف ایجاد کردهاند؛ به گونهای که امروزه از آنها در بخشهایی همچون ساختمانسازی، خودروسازی، آشپزی، مد و لباس، آموزش، میراث فرهنگی، طلاسازی، تولید محصولات و… کمک گرفته میشود.
خرید پرینتر سه بعدی با قیمت استثنائی از فروشگاه پرینتر سه بعدی هگزاگون.
بهترین نرم افزار ساخت ماکت با پرینتر سه بعدی
برای ساخت ماکت نیاز به نرمافزارهای طراحی است؛ به همین علت سؤالی که مطرح میشود این بوده کدام نرمافزار بهترین کارایی را دارد؟ بهطورکلی نرمافزارها و برنامههای گوناگونی به چشم میخورند که با کمک آنها میتوان نسبت به طراحی ماکت اقدام کرد. انتخاب هرکدام از آنها بستگی به نوع طرح شما دارد. در اینجا به معرفی برخی از این نرمافزارها میپردازیم.طبق گفته سایت 3dprinting در این مورد:
Every 3D print begins as a 3D model generated in a modeling program. Years ago, we had to spend lots of money and time to acquire and learn modeling software. Now, there are many easy-to-use modeling software options available, many of which are free. This list includes some of the best options and is sorted by price, with the free ones sorted alphabetically.
-
3D Slash
طراحی لوگو و متنهای سه بعدی با کمک نرمافزار 3D Slash امکانپذیر است. افراد در تمامی ردههای سنی امکان استفاده از این نرمافزار را دارند و البته کار با آن بسیار راحت است. اگر به تازگی قصد طراحی سهبُعدی را دارید، این نرمافزار مناسبترین گزینه برای شروع کار به شمار میرود. رابط کاربری کاربرپسند و وجود یک کتابخانه عظیم از الگوهای سهبُعدی 3D Slash را به یک نرمافزار محبوب تبدیل کردهاند.
-
SketchUp
برای طراحی و ساخت ماکت با پرینتر سه بعدی نرمافزار SketchUp نیز یک انتخاب مناسب است. این برنامه از انواع امکانات پیشرفته بهره میبرد و با داشتن رابط کاربرپسند محبوبیت زیادی پیدا کرده است. انجام طراحیهای پیوسته با کمک این برنامه ممکن است و میتوانید الگوهایی بسیار جذاب طراحی کنید.
-
Sculptris
Sculptris نیز یک ابزار مجسمه سازی به شمار میرود و از امکانات اساسی و پیشرفته بهرهمند است. همچنین با کمک این برنامه طراحی سه بعدی میتوانید چهره شخصیتهای بازیهای ویدئویی را استخراج کرده و با وارد کردن آن در پرینتر از قطعات فیزیکی و با کیفیت بهره ببرید.
به نقل از سایت www.wevolver.com نرم افزارها در ساخت ماکت با پرینتر سه بعدی اهمیت بالایی دارند:
3D models for printing are made using computer-aided design (CAD) software or other types of 3D modeling software. These applications are powerful tools that allow for the creation of very complex designs.
مدلهای سهبعدی برای چاپ با استفاده از نرمافزارهای طراحی به کمک کامپیوتر (CAD) یا سایر انواع نرمافزارهای مدلسازی سهبعدی ساخته میشوند. این برنامهها ابزارهای قدرتمندی هستند که امکان ایجاد طرحهای بسیار پیچیده را فراهم میکنند.
سخن آخر
پرینترهای سهبُعدی این قابلیت را در اختیار کاربران قرار میدهند تا بتوانند قطعات حجیم و فیزیکی را تولید کنند. این پرینترها انواع مختلفی دارند و کار با آنها توسط فناوریهای مختلفی قابلانجام است. برای اینکه بتوانید به راحتی فرایند ساخت ماکت با پرینتر سه بعدی را پشت سر بگذارید، نیازمند طی کردن مراحل مختلفی هستید که به صورت کامل به شرح آنها پرداختیم.
همچنین برای طراحی ماکت و سازهها به نرمافزارهای گوناگونی نیاز است که از بهترین آنها میتوانیم به SketchUp و 3D Slash اشاره داشته باشیم. اگر به دنبال تهیه پرینترهای سهبُعدی و یا خرید فیلامنت هستید، مجموعه تخصصی هگزاگون میتواند به کمک شما بیاید. برای کسب اطلاعات بیشتر از طریق راههای ارتباطی با کارشناسان تماس بگیرید.
سوالات متداول
1- مزایای ساخت ماکت با پرینتر سه بعدی چیست؟
پرینترهای سهبُعدی این امکان را در اختیار شما قرار میدهند تا پیچیدهترین قطعات را در سریعترین زمان ممکن تولید کنید. قطعات پیچیدهای که ساخت آنها با دست غیرممکن است، با پرینترهای سهبُعدی امکانپذیر خواهد بود. همچنین استفاده از این پرینترها منجر به کاهش هزینههای تولید میشود که این موضوع بسیار حائز اهمیت است.
2- برای ساخت ماکت سه بعدی از کدام نوع پرینترهای سه بعدی استفاده می شود؟
پرینتر سه بعدی FDM، پرینتر سه بعدی SLA و پرینتر سه بعدی DLP از جمله پرینترهایی هستند که برای ساخت ماکت به کار می روند.
سلام من میخوام با این چاپگر ها جا کلیدی تو لید کنم میخواستم بدونم قیمتشون چقدر هستش و چطوری باید ازشون استفاده کرد؟؟
سلام وقت بخیر باشه
برای تهیه این پیرینتر ها باید چطوری اقدام کنم و هزینه و ارسالش چطوریه؟؟؟
سلام رفقا، اگه بخوایم با پرینتر سهبعدی یه ماکت بسازیم، چه فیلامنتی بهتره؟ چی کار کنیم که ماکتمون هم خوشگل دربیاد هم مقاوم باشه؟
سلام وقتی دارین یه ماکت میسازین، بیشتر روی کدوم قسمت تمرکز میکنین تا نتیجه نهایی عالی بشه؟ کیفیت فیلامنت، سرعت چاپ یا تنظیمات پرینتر؟
واسه چسبوندن قطعات ماکت بعد از چاپ، چه چسبی یا روشی جواب داده براتون؟ از چه ترفندی استفاده میکنین تا ماکت تمیز و دقیق دربیاد؟
سلام وقت بخیر برای ساخت طلا باید از کدوم پرینتر سه بعدی استفاده کنم و کدوم فیلامنت مناسب تر هستش؟
سلام! کسی میدونه ساخت ماکت با پرینتر سه بعدی چقدر طول میکشه؟ من برای یه پروژه دانشگاهی عجله دارم و نمیدونم میتونم به موقع کار رو تحویل بدم یا نه.
وقت بخیر! برای ساخت ماکتهای پیچیده و دقیق با پرینتر سه بعدی چه نکاتی رو باید رعایت کنیم؟ میخوام بدونم آیا محدودیتی تو چاپ طرحهای پیچیده داره یا نه.
سلام دوستان! کسی میتونه بگه هزینه ساخت ماکت با پرینتر سه بعدی چقدر میشه؟ به فکر سفارش چند ماکت معماری هستم و میخوام بدونم قیمت حدودی چقدره.
سلام، مقاله بسیار جالبی بود! من در حال تحقیق برای ساخت ماکتهای معماری با پرینتر سهبعدی هستم و نیاز دارم که دقیقاً بدانم چه نوع پرینترهایی بهتر هستند برای مدلهای پیچیده. به نظر شما برای ماکتهای معماری که جزئیات زیادی دارند، پرینتر سهبعدی SLA یا DLP بهتر است؟ در ضمن، هزینههای اولیه خرید پرینترهای سهبعدی چطور هستند؟ چون برای پروژههای حرفهای خیلی به این موضوع فکر میکنم. البته قطعاً سرعت و دقت هم برای من خیلی مهم است. اگر اطلاعات بیشتری در مورد هزینهها و مشخصات فنی پرینترهای مختلف دارید، خوشحال میشم با من در میان بذارید. ممنون از مطالب مفیدتون!
سلام! مقاله شما خیلی مفید بود. من بهتازگی به فکر خرید پرینتر سهبعدی برای تولید مدلهای آموزشی افتادهام، ولی هنوز خیلی مطمئن نیستم که کدوم نوع پرینتر بهتره. اگر بخوام برای پروژههای آموزشی از پرینتر سهبعدی استفاده کنم، آیا پرینترهای FDM با توجه به قیمت مناسبتر و سرعت بالاتر انتخاب بهتری هستن یا اینکه SLA میتونه کیفیت بالاتری به من بده؟ میخواستم نظر شما رو در این مورد بدونم. همچنین آیا نرمافزارهایی که معرفی کردید، برای کارهای حرفهای هم مناسب هستن یا بیشتر برای کارهای ساده طراحی شدهاند؟
سلام وقت بخیر، مقاله شما بسیار آموزنده بود و اطلاعات مفیدی ارائه داد. من تازه وارد دنیای پرینترهای سهبعدی شدهام و به دنبال انتخاب دستگاه مناسب برای ساخت ماکتهای معماری با جزئیات بالا هستم. از توضیحات شما متوجه شدم که فناوری SLA به دلیل دقت بالا و سطح صاف برای این نوع پروژهها ایدهآل است، اما هزینه مواد مصرفی و نگهداری آن برایم جای سوال است. آیا رزینها در مقایسه با فیلامنتها نیاز به مراقبت بیشتری دارند؟ همچنین درباره پرینتر FDM سوال دارم، آیا این دستگاهها میتوانند جزئیات کافی برای مدلهای پیچیده معماری ارائه دهند؟ اگر ممکن است، پیشنهادات بیشتری برای انتخاب بین این دو فناوری بدهید. ضمناً برای طراحی مدلها از نرمافزار SketchUp استفاده میکنم، آیا به نظر شما این نرمافزار کافی است یا نرمافزار پیشرفتهتری مثل Rhino بهتر خواهد بود؟ ممنون از وقتی که برای راهنمایی میگذارید!
سلام و خسته نباشید. مقاله شما خیلی کامل و مفید بود و من جواب بسیاری از سوالاتم را گرفتم. من در حال بررسی خرید یک پرینتر سهبعدی برای ساخت قطعات پزشکی و صنعتی هستم و بین فناوری DLP و SLA مردد هستم. آیا DLP به دلیل سرعت بالاتر برای تولید انبوه مناسبتر است یا SLA با دقت بیشتری که دارد برای این کاربردها بهتر است؟ همچنین شنیدهام که کار با رزینها در پرینترهای DLP نیازمند محیط کنترلشده است. اگر این درست باشد، چه شرایطی برای محیط کار باید در نظر بگیرم؟ در بخش نرمافزارهای طراحی هم سوال دارم، آیا نرمافزاری مثل Blender برای طراحیهای دقیق صنعتی کافی است یا باید از ابزارهای تخصصیتری استفاده کنم؟ اگر اطلاعاتی درباره برندهای معتبر پرینتر یا هزینه مواد مصرفی دارید، لطفاً به اشتراک بگذارید.
سلام وقتتون بخیر و ممنون از مقاله جامع و کاربردی شما. من دانشجوی طراحی صنعتی هستم و تصمیم دارم برای ساخت نمونههای اولیه پروژههایم از پرینتر سهبعدی استفاده کنم. با توجه به اطلاعاتی که ارائه دادید، به نظر میرسد فناوری FDM گزینهای مقرونبهصرفه باشد، اما سوال من این است که آیا میتواند برای قطعاتی که نیاز به مقاومت مکانیکی بالا دارند، مناسب باشد؟ اگر بله، کدام فیلامنت (مانند ABS یا PETG) را برای این نوع کاربرد پیشنهاد میکنید؟ همچنین در مورد SLA سوال دارم؛ آیا این فناوری برای تولید نمونههای اولیه با دقت بسیار بالا و هزینه قابلقبول مناسب است؟ درباره نرمافزارهای طراحی هم سوالی داشتم: آیا نرمافزارهایی مانند Cura و SketchUp برای پروژههای پیشرفته کافی هستند یا استفاده از نرمافزارهای حرفهایتر مثل SolidWorks ضروری است؟ ممنون از راهنمایی شما!
سلام. به نظر من پرینتر سهبعدی برای ساخت ماکت عالیه مخصوصاً برای معمارها و طراحها که میخوان ایدههاشون رو سریع پیاده کنن. ولی یه سوال، چه فیلامنتی برای ماکتهای دقیق و ظریف بهتره؟ PLA یا رزینی؟
چاپ ماکتهای پیچیده با پرینتر سهبعدی خیلی جذابه، ولی بعد از چاپ کلی کار داره سنبادهزنی، رنگآمیزی و مونتاژ بعضی قطعات زمانبره. کسی تجربهای داره که چطوری بشه سطح پرینت شده رو کاملاً صاف و حرفهای کرد؟
پرینتر سهبعدی دقت خوبی داره، ولی زمان چاپ برای ماکتهای بزرگ خیلی زیاده یه مدل ساختم که ۱۲ ساعت طول کشید! به نظرتون برای کاهش زمان چاپ، بهتره رزولوشن رو کم کنم یا قطعات رو جدا جدا چاپ کنم و بعد بچسبونم؟