پرینتر سه بعدی

پرینتر سه بعدی DLP چیست و چه کاربردی در صنایع دارد؟

پرینتر سه بعدی DLP

پرینتر سه بعدی DLP دستگاهی پیشرفته به‌منظور انجام پرینت سه بعدی و مشابه با پرینتر سه بعدی SLA است؛ البته تفاوت اصلی این دو در این است که DLP سرعتی بسیار بالاتر و هزینه‌ای پایین‌تر دارد و به‌همین‌دلیل، محبوب‌تر و کاربردی‌تر است. DLP تکنولوژي جدیدی برای چاپ سه بعدی است که در سال‌های پایانی دهه ۱۹۹۰ معرفی شد. گفتنی است که به این پرینترهای سه بعدی DLP، فناوری پرینت سه بعدی رزینی هم می‌گویند.

شیوه کار این پرینتر سه بعدی رزینی به این صورت است که با دارابودن سطحی نورانی، باعث به‌وجود آمدن پلیمریزاسیون و تولید هر لایه می‌شود. در نوشته پیش‌رو می‌خواهیم این پرینتر و طرز کار آن، متریال مصرفی پرینترهای سه بعدی، مزایا و همچنین چالش‌های آن را به‌طور کامل شرح دهیم و شما را با کاربردهای بی‌نظیر این فناوری پیشرفته در صنایعی مانند جواهرسازی و دندانپزشکی و سایر صنایع آشنا کنیم. اگر می‌خواهید بدانید پرینتر سه بعدی DLP چیست، با این مطلب کاربردی همراه باشید.

پرینتر سه بعدی DLP چیست؟

از پرینتر سه بعدی DLP (Digital Light Processing) ‌همان‌طور که از نام آن پیدا است برای پرینت سه بعدی استفاده می‌کنند. این دستگاه با فناوری پرینت سه بعدی کار می‌کند که در آن برای پلیمیریزه‌ کردن مواد حساس به نور، از نور استفاده می‌شود.

طرز کار پرینتر DLP به این صورت است که طرح لایه‌های مختلف اشیای سه بعدی توسط منبع نوری (پروژکتور دیجیتالی) روی سطح مایع رزین تابیده می‌شود و درنتیجه این کار باعث می‌شود که نقاط مورد نظر سخت شوند. فرایند فوق به شکل لایه‌لایه تکرار می‌شود و در این تکرارها، اجسام به‌صورت سه بعدی با سطحی صاف و جزئیات بسیار دقیق و کامل به‌وجود می‌آیند.

این نوع پرینتر به‌علت کیفیت عالی سطوح، سرعت بسیار زیاد و دقت ابعادی بالا، هم در تولید نمونه‌های اولیه و ابتدایی و هم در ساخت مدل‌های پیچیده در صنایع مختلف استفاده می‌شود و از محبوبیت بالایی برخوردار است.

خرید پرینتر سه بعدی باکیفیت با قیمت استثنائی از هگزاگون.

مزایا و معایب استفاده ازپرینتر سه بعدی DLP

این پرینترهای محبوب و پیشرفته به‌علت فناوری مدرن و خصوصیات منحصربه‌فرد خود و همچنین به‌علت قیمت مناسب، کاربردهای بسیار متنوع و گسترده‌ای در صنعت‌های مختلف دارند و مزایای آن‌ها باعث می‌شود که جزء پرمصرف ترین و بهترین پرینتر سه بعدی باشند. در ادامه مزیت‌های اصلی و همچنین چالش‌های پرینترهای سه بعدی DLP به‌طور کامل شرح داده می‌شوند.

مزایا و معایب استفاده ازپرینتر سه بعدی DLP

خرید پرینتر سه بعدی ELEGOO Mars 4 DLP

مزایای پرینتر سه بعدی DLP

همان‌طور که مشاهده کردید این پرینترها به‌دلیل تکنولوژی عالی خود در صنایع مختلف بسیار محبوب و مشهور هستند. چند مزیت کلیدی این پرینتر سه بعدی عبارت‌اند از:

  • سرعت بالا در تولید: باتوجه‌به این موضوع که پرینتر سه بعدی DLP از منبع نوری گسترده بهره می‌برد، نسبت‌ به دیگر متدهای پرینت سه بعدی دارای سرعت بسیار بیشتری است و کل لایه رزین را به‌صورت یک‌جا و همزمان سخت و محکم می‌کند.
  • دقت زیاد: یکی از اصلی‌ترین مزیت‌های این پرینتر نسبت و به دیگر انواع پرینتر سه بعدی، دقت بسیار بالای آن‌ها است. فناوری استفاده‌شده در این نوع پرینتر باعث می‌شود که تمامی جزئیات پیچیده و ریز با دقتی معادل چند میکرومتر تولید شوند. این ویژگی عالی در پرینترهای سه بعدی DLP دلیل بسیار خوبی است که از این دستگاه در صنایع دندانپزشکی و جواهرسازی به‌طور گسترده استفاده شود.
  • کیفیت عالی سطوح قطعه: قطعاتی که با استفاده از این نوع پرینتر محبوب ساخته می‌شوند، دارای کیفیت بسیار بالا و همچنین سطحی صاف و یک‌دست هستند. این موضوع باعث می‌شود که در پایان کار نیازی به پرداخت بعد از پرینت نباشد و ظاهر نهایی قطعات تولیدی کاملا ایده‌آل است.

معایب پرینتر سه بعدی DLP

در کنار مزایای عالی، این پرینتر دارای چند ویژگی منفی نیز است که در برخی مواقع بر کاربرد آن در بعضی از پروژه‌های منحصربه‌فرد و خاص تاثیر می‌گذارند. چند مورد از مشکلات پرینتر سه بعدی عبارت‌اند از:

  • نیاز به ساختار حمایتی: یکی از معایب اصلی این نوع پرینترهای سه بعدی این است که برای حفاظت از ثبات قطعات در طول فرایند پرینت، نیاز به ساختاری حمایتی دارند. وجود این ساختارها باعث می‌شود که قطعات بدون تحریف یا افتادگی طی فرایند ساخت کاملا در جای خود باقی بمانند. از طرف دیگر بعد از اتمام کار پرینت، حذف‌کردن این ساختارهای حمایتی استفاده‌ شده کاری زمان‌ بر و مستلزم دقت بسیار بالایی است. زیرا در صورت هرگونه بی‌دقتی در حذف این ساختارها ممکن است ساختار یا سطح قطعه آسیب ببیند.
  • احتیاج به پرداخت قطعه بعد از اتمام پرینت: به‌ طور معمول بعد از اتمام کار پرینت بسیاری از قطعات نیازمند تمیزکاری و پرداخت هستند. این پرداخت باعث می‌شود که قطعه ساخته شده از مواد اضافی پاک شود و درنهایت سطحی صاف و تمیز به‌وجود بیاید. انجام این مرحله به‌ویژه برای قطعاتی خاص و پیچیده که دارای جزئیات زیادی هستند، در اکثر مواقع چالش برانگیز می‌شود.

در قسمتی از سایت formlabs درباره مزایا و معایب این نوع پرینتر آمده است که:

DLP printers have been popular in industries where fast printing has an effect on the bottom line, like dental labs. However, they are more prone to optical distortion across the build area and require advanced calibration for high accuracy.

مواد مصرفی پرینتر سه بعدی DLP

در این بخش می‌خواهیم در مورد متریال مصرفی پرینترهای معروف سه بعدی DLP صحبت کنیم. مواد مصرفی این پرینترها به دو نوع اصلی تقسیم می‌شوند:

رزین ریخته گری از مواد مصرفی پرینتر سه بعدی DLP

  • رزین‌های صنعتی با استحکام بالا که از مقاومت فوق‌العاده بالایی در برابر حرارت برخوردار هستند.
  • رزین‌های ریخته‌گری که مقاومت آن‌ها نسبت‌ به رزین‌های صنعتی پایین‌تر است و در دماهای پایین‌تری ذوب می‌شوند. از ویژگی این‌گونه رزین‌ پرینتر سه بعدی برای انجام ریخته‌گری دقیق بهره می‌برند.

نحوه کارپرینتر سه بعدی DLP

در بخش‌های قبلی دانستید که پرینتر سه بعدی DLP چیست و چه مزایایی دارد. برای اینکه بدانید این پرینترهای معروف و دقیق به چه شکل کار می‌کنند، در این قسمت درمورد چگونگی عملکرد پرینترهای سه بعدی DLP صحبت می‌کنیم تا به‌ طور کامل با نحوه کار آن‌ها آشنا شوید.

طرز کار این پرینترها به این شکل است که نمونه پرینت‌ شده به‌طور مستقیم در سیلندرهای ریخته‌گری قرار می‌گیرد و با استفاده از رزین‌ها پس از وکیوم‌ شدن باتوجه‌ به نوع قالب‌ گیری و خشک‌ شدن سرامیک یا گچ، تمام قالب حرارت داده می‌شود و باعث می‌شود که نمونه پرینت گرفته‌شده بسوزد و از بین برود. بعد از انجام این مراحل، قالب برای ریخته‌گری کاملا آماده می‌شود.

در مرحله پایانی نیز فلز مربوطه بعد از ذوب‌شدن در سیلندر ریخته می‌شود. به این نکته دقت داشته باشید که از نمونه‌های پرینت گرفته‌ شده توسط رزین‌های صنعتی برای تولید قالب‌های سیلیکونی یا پلاستیکی نیز استفاده شده است و سپس در قالب پلاستیکی موم می‌ریزند و در آخر نمونه مومی را برای استفاده در سیلندر محیا می‌کنند.

کاربرد پرینتر سه بعدی DLP در صنایع

کاربرد پرینتر سه بعدی DLP در صنایع

تکنولوژي پرینت سه بعدی DLP به‌دلیل کیفیت سطح و دقت عالی و همچنین سرعت بالا، دگرگونی و تحول بی‌نظیری را در تولید و نمونه‌سازی به‌وجود آورده است. همان‌طور که در بخش‌های قبل نیز گفتیم از پرینترهای سه بعدی DLP در صنعت‌های گوناگونی استفاده می‌شود. چند کاربرد اصلی این نوع پرینترها در ادامه شرح داده شده‌اند.

پزشکی و دندانپزشکی: در دندانپزشکی از این نوع پرینتر سه بعدی دندانپزشکی برای تولید ایمپلینت‌ها، پروتزها و ابزارهای موردنیاز در ارتودنسی با دقت زیاد استفاده می‌کنند. در دیگر حوزه‌های پزشکی نیز از این نوع پرینتر به‌منظور ساختن مدل‌های آناتومیک با دقت بالا و همچنین ابزار و وسایل مخصوص جراحی‌های سفارشی بهره می‌گیرند.

جواهرسازی: یک از ایده های ناب درآمد زایی با پرینترهای سه بعدی مخصوصا پرینتر های سه بعدی DLP، جواهر سازی می باشد. این نوع پرینتر به‌دلیل کیفیت بسیار خوب و همچنین دقت زیاد برای ساختن مدل‌های دقیق و با پیچیدگی بالا در صنعت جواهرسازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای استفاده٬کردن از این پرینتر پیشرفته در جواهرسازی، قالب‌های مومی را برای انجام ریخته‌گری دقیق تولید می‌کنند.

کاربرد پرینتر سه بعدی DLP در جواهرسازی

بیشتر بخوانید: کاربرد پرینتر سه بعدی در طلاسازی

ریخته‌گری دقیق: در پرینت سه بعدی DLP با استفاده از رزین‌های قابل ریخته‌گری، قالب‌های بسیار پیچیده و فوق‌العاده دقیقی را تولید می‌کنند که از آن‌ها برای ریخته‌گری انواع فلزات استفاده می‌شود. از این روش برای ساخت قطعه‌های هنری، صنعتی و مصرفی در تیراژ پایین و با جزئیات بسیار بالا استفاده می‌کنند. ریخته گری طلا با رزین یکی از این مثال هاست.

نمونه سازی با سرعت بالا و ساخت مدل‌های صنعتی: از پرینترهای سه بعدی DLP به‌طور گسترده برای ساختن نمونه‌های ابتدایی با سرعت زیاد و هزینه پایین در مقایسه با روش‌های قدیمی و سنتی استفاده می‌کنند. این قابلیت پرینترهای سه بعدی به مهندسان و طراحان اجازه می‌دهد که ایده‌های خود را به‌آسانی و در کمترین زمان ممکن به نمونه‌ های فیزیکی تبدیل کنند.

در بالا چند نمونه از کاربردهای بی‌نظیر پرینترهای سه بعدی DLP را مشاهده کردید. باتوجه‌به توسعه مداوم این فناوری و همچنین بهبود روزبه‌روز مواد مصرفی پرینتر سه بعدی و همچنین پیشرفت پروسه و فرایندهای آن، کاربردهای این‌گونه پرینترها نیز روزبه‌روز درحال افزایش است و در صنعت‌های مختلفی برای پیشبرد سریع‌تر اهداف از این پرینترها استفاده می‌کنند.

سخن پایانی

در نوشته بالا درمورد پرینتر سه بعدی DLP، طرز کار، متریال مصرفی آن، مزایا و چالش‎‌های این نوع پرینتر، عملکرد و همین‌طور کاربردهای گسترده این فناوری پیشرفته صحبت کردیم. این نوع پرینترها که برای پرینت سه بعدی استفاده می‌شوند شباهت بسیار زیادی به پرینترهای سه بعدی SLA دارند و دارای موارد استفاده گوناگون به‌خصوص در صنایع جواهرسازی، دندانپزکشی و حوزه‌های گوناگون پزشکی هستند.

 

سوالات متداول

1- پرینتر سه بعدی DLP چیست؟

پرینتر سه بعدی DLP (Digital Light Processing) ‌برای چاپ سه بعدی استفاده می‌شود. این دستگاه با فناوری پرینت سه بعدی کار می‌کند که در آن برای پلیمیریزه‌ کردن مواد حساس به نور، از نور استفاده می‌شود.

2- کاربرد پرینتر سه بعدی DLP در صنایع چیست؟

از پرینتر سه بعدی DLP در صنایعی همچون پزشکی و دندانپزشکی برای تولید ایمپلینت‌ها، پروتزها و ابزارهای موردنیاز در ارتودنسی با دقت زیاد، جواهرسازی، ریخته گری و نمونه سازی با سرعت بالا و ساخت مدل‌های صنعتی استفاده می شود.

3 دیدگاه در “پرینتر سه بعدی DLP چیست و چه کاربردی در صنایع دارد؟

  1. محمد رضا نجفی گفت:

    سلام وقتتتون بخیر باشه من میخوام ی تولیدی کفش راه بندازم شنیدم که میتونم از این پیرینتر های سه بعدی استفاده کنممیخواستم بدونم که دقیقا چه اجزای کفش رو میتونم با این دستگاه ها بسازم؟؟

  2. شیما مرادی گفت:

    سلام وقت بخیر باشه
    من میخواستم بدونم که نظر کیفیت و قیمت بین این پرینتر سه بعدی DLP و پرینتر سه بعدی FDM کدومشون بهتر هستش؟من برای استفاده تولید و ساخت جا کلیدی های فانتزی میخوام ممنون میشم راهنماییم کنید.

  3. سامان گفت:

    سلام وقت بخیر باشه این پرینتر سه بعدی DLP چه فرقی با بقیه پیرینترا مثل پرینتر سه بعدی FDMوپرینتر سه بعدی SLA داره کدوم یکی از اینا نصبت به قیمت و کیفیت بهتر هستن من برای کار مجسمه سازی های سنتی میخوام که کاراییی که میزنم دووم داشته باشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *